Berättelsen om Fjällfil

Sedan generationer har fjällfil framställts på de norrländska fäbodvallarna genom att mjölken från fjällkorna syrades med sin naturliga fetthalt. Det gav en filmjölk med härligt krämig konsistens och en lätt syrlig, lite spritsig smak.

Den ursprungliga produkten var Fjällfil. Den föddes inte genom någon banbrytande innovation eller plötslig snilleblixt, utan snarare av naturen själv. Fjällfil är helt enkelt filmjölk som den smakade förr och den bygger på en lång tradition. Sedan generationer har fjällfil framställts på de norrländska fäbodvallarna genom att mjölken från fjällkorna syrades med sin naturliga fetthalt. Det gav en filmjölk med härligt krämig konsistens och en lätt syrlig, lite spritsig smak.

Bildkälla: Jamtlis Arkiv. Fotograf: Paul Wikström.

1992 väcktes traditionen vid liv igen när Fjällfil lanserades på den svenska marknaden. Genom att förpacka filmjölken i lufttät förpackning kunde syraprocessen fortsätta, vilket gör att den kittlande, champagneliknande känslan på tungan bevaras. Fjällfil blev mycket väl mottagen och under de följande åren blev varumärket ett av de mest omtyckta. 1996 lanserades Fjällyoghurt, tillverkad enligt samma tradition i både naturell smak och ett antal rena, fräscha bärsmaker.

Norrmejerier övertog varumärkena Fjällfil och Fjällyoghurt 2012. Vi vill påstå att denna unika fil och utsökta yoghurt inte kunde hamnat i bättre händer, eftersom vi inser att vi inte bara förvaltar förstklassiga produkter utan också fått äran att bevara och vårda en omistlig tradition. Vi vet att förväntningarna från er är enorm! Er kärlek och engagemang i Fjällfil och Fjällyoghurt saknar faktiskt motstycke. Vi tänker inte göra er besvikna.

Läs mer om Fjällfil och Fjällyoghurt